Segons la ONT (Organització Nacional de Trasplantaments) al llarg de l’any 2022 es van realitzar a Espanya 5383 trasplantaments. Durant el mateix any, també hi van haver 2196 donants d’òrgans.
Aquests consells van dirigits a totes aquelles persones que han estat trasplantades.
Quan reps un òrgan has de ser conscient de que hauràs de prendre medicació antirebuig (o immunosupressors) de per vida i que hauràs de passar per uns controls periòdics per anar-la reajustant.
Aquesta medicació permet que no rebutgis l’òrgan però també et baixaran una mica les defenses i en conseqüència estaràs més predisposat a patir malalties i tindràs més probabilitats de tenir tumors.
Pren la medicació immunosupressora amb aigua, mai amb suc de pomelo ja que pot alterar els nivells en sang dels medicaments.
Quan et facis una analítica de control hauràs de prendre la teva medicació habitual excepte la medicació antirebuig. Però porta-la amb tu i tant bon punt acabin de fer-te l’extracció de sang pren-te els medicaments.
Mai deixis de prendre la medicació immunosupressora i fes-ho sempre a la mateixa hora.
En cas d’oblidar de prendre-la has de fer el següent:
- si falten 8 hores o més per a la següent presa, pren-te-la i després continua amb l’horari habitual.
- si falten menys de 8 hores per a la següent presa, no la prenguis i pren-te la següent dosi a l’horari habitual.
Et recomanem
- Fer una dieta saludable i variada i exercici moderat (evitant els de risc i de contacte) periòdicament degut a que el tractament pot provocar augment de: la gana, nivells de sucre, colesterol, àcid úric, retenció de líquids i augment de la pressió arterial. Per això recorda portar un control de la tensió arterial i el pes.
- No prenguis cap suplement alimentari o dietètic sense consultar al metge.
- No deixis la medicació malgrat t’apareguin efectes adversos però consulta-ho amb el teu metge tan aviat com puguis per a que et reajusti la dosis.
- Els medicaments antirebuig acostumen a donar dèficits de calci, nivells baixos de potassi, alteracions cutànies, eleven el risc de patir càncer, donen molèsties digestives, alteracions SNC (insomni, irritabilitat, lleugers tremolors…).
- Si et prens un antiàcid fes-ho 2 hores abans de la presa de l’immunosupressor o 4 hores desprès.
- Pots prendre laxants con la lactulosa (Duphalac®),.. i medicació per frenar la descomposició com la loperamida (Fortasec®) però els probiòtics estan contraindicats.
- Els fàrmacs antiinflamatoris (ibuprofè, naproxen, dexketoprofé (Enantuym®), diclofenac (Voltaren®)l,…) estan totalment prohibits tant en comprimits com en cremes o pomades.
- Intenta mantenir una adequada higiene corporal i bucal i una ingesta d’aigua adequada (uns 8 gots diaris).
- La teva pell pot experimentar canvis per això et recomanem netejar-la i hidratar-la correctament. Renta les ferides quirúrgiques amb aigua i sabó neutre i eixuga-les a tocs amb una tovallola neta i deixa-les assecar a l’aire.
- Les solucions que continguin Minoxidil per tractar l’alopècia estan contraindicades.
- Evita l’exposició directa al sol degut a que el tractament fa que la teva pell sigui més sensible als efectes nocius de la radiació solar com el càncer de pell. Fes servir mètodes barrera com barrets i para-sol per protegir-te de l’exposició solar i cremes amb FPS 50+. Vigila l’aparició de taques o lesions cutànies i comunica al metge si observes cap canvi.
- Per l’insomni pots prendre doxilamina (Dormidina®), melatonina, til·la o melissa entre d’altres però et recomanem no fer-los servir més de 7 dies seguits. La valeriana i l’espí blanc estan contraindicats l’herba de Sant Joan interacciona amb els medicaments immunosupressors. Si tens problemes més greus d’insomni consulta amb el teu metge que et prescriurà la medicació més adient al teu cas.
- El tabac està prohibit sobretot en trasplantats de pulmó.
- A partir del sisè mes post-trasplantament et pots administrar vacunes de virus morts o inactius com el tètanus, diftèria, poliomielitis, grip, pneumococ, gammaglobulina antitetànica… En canvi estan contraindicades les de virus vius o atenuats. Però no oblidis sempre consultar amb el metge abans de l’administració de qualsevol vacuna.
- Procura mantenir el teu entorn net i ventilat, evita les visites i les aglomeracions. Si és inevitable, fes servir mascareta FFP2.
- Està permès viatjar a partir dels 6 mesos del trasplantament però consulta-ho amb el teu metge i evita països amb deficiències sanitàries. Porta sempre la teva documentació sanitària a sobre i medicació suficient per una durada superior a la prevista.
- Renta’t bé les mans després d’acariciar, jugar o donar de menjar a la teva mascota. Si és possible s’aconsella que tingui cura de l’animal de companyia una altre persona.
- Evita la feina de jardineria ja que la terra humida pot contenir fongs. En cas de manipular plantes s’aconsella fer-ho amb guants, mascareta i botes i rentar-se les mans al acabar.
Per últim voldria recordar senyals d’alarma que hem d’observar si som pacients trasplantats per evitar possibles complicacions que ens faria anar d’urgències:
- signes d’infecció de la ferida quirúrgica o de la zona de l’empelt: escalfor, envermelliment, dolor, pus, o induració.
- signes de rebuig: disminució del volum, aspecte o color de l’orina en el cas de transplantament de ronyó; dolor o induració a la zona del transplantament
- signes d’infecció: febre; cansament generalitzat durant alguns dies; tos amb mucositat verdós;, dolor costal; dificultat per respirar; orina d’aspecte turbulent i/o olor forta; nàusees o vòmits, diarrea o restrenyiment de més de 2 dies de duració; sang en femtes, orina o vòmits; edemes; tensió arterial superior a 180/110mmHg; color groguenc a la pell o mucoses.
Més informació
Vols ser donant d’òrgans o teixits? Doncs visita aquest web I fes-ho: https://www.ont.es/informacion-al-ciudadano-3/como-hacerse-donante-3-7/
Fonts:
Curs maneig del pacient trasplantat COFB edició octubre 2023;
https://deporteytransplanteespana.com;
Escrit per:
Paula Hernández, farmacèutica.