Coneix que hi ha darrere les pigues i com cuidar la pell.

Les pigues, petites pinzellades de pigmentació que adornen la nostra pell, són un fenomen fascinant. Per entendre completament el seu encant, és crucial començar per reconèixer els diferents tipus de pigues i comprendre on i per què apareixen al nostre cos.

Quines diferències hi ha entre les pigues?

Les pigues es presenten en diverses formes i mides, i cada tipus té la seva pròpia història genètica. La primera categoria és la “Efelides”, que són les pigues més comunes. Aquestes solen ser petites, de color clar i s’intensifiquen amb l’exposició al sol. Després, tenim les “Lentigines”, que són pigues més grans i planes, amb una tonalitat més fosca. Finalment, les “Nevus Spilus”, que són pigues més grans que poden tenir vellositats.

Com identificar les teves pigues? Un viatge per la teva pell

La clau per entendre les teves pigues comença amb la identificació. Observa detingudament la teva pell a la recerca de petites taques, generalment de color marró clar o fosc. Les pigues són comunament rodones i tenen vores definides i en tocar-les, notaràs que són planes, sense relleu.

On poden aparèixer les pigues? A la cara, els braços …

Les pigues no segueixen un patró específic; poden aparèixer a qualsevol part del cos exposada al sol. Les àrees més comunes són el rostre, les espatlles i els braços. No obstant això, algunes persones desenvolupen pigues en llocs menys esperats, com el cuir cabellut, el coll i fins i tot a la part superior dels peus. La genètica, juntament amb l’exposició al sol, té un paper crucial en la formació.

Factors genètics i ambientals

La genètica té un paper fonamental en la presència de pigues. Si els teus pares tenen pigues, és probable que tu també en tinguis. A més, l’exposició al sol desencadena la producció de melanina, el pigment responsable del color de la pell, i això pot intensificar l’aparició de pigues.

Consells de cura de la pell per a les pigues

La bellesa de les pigues rau en la seva singularitat, però cuidar adequadament la pell és essencial. L’ús diari de protector solar és crucial per prevenir la intensificació de les pigues a causa de l’exposició solar. A més, mantenir la pell hidratada i seguir una rutina de cura facial t’ajudarà a mantenir una pell radiant i saludable.

Els dermatòlegs usen la regla ABCDE:

Un mètode per avaluar les pigues i detectar possibles senyals d’alerta.

  • La lletra A fa referència a l’asimetria, on s’examina si la forma de la piga és irregular. La meitat d’una piga o marca de naixement no correspon a l’altra meitat.
  • La lletra B representa les vores, avaluant si són irregulars, desiguals, dentats o poc definits.
  • La lletra C correspon al color, observant si hi ha variacions a la tonalitat. Potser no és uniforme i hi podria haver ombres de diferents colors marrons o negres; o algunes vegades amb taques rosades, vermelles, blaves o blanques.
  • La lletra D assenyala el diàmetre, avaluant si la pica o la piga ha crescut i mesura més de 6 mil·límetre d’amplada.
  • Finalment, la lletra E representa l’evolució, indicant qualsevol canvi en la forma, la mida o el color amb el temps.

Estima les teves pigues i cuida la teva pell

Les pigues són un element més a la nostra pell. En entendre els diferents tipus, identificar-ne la presència i conèixer els factors que influeixen en la seva aparició, en podem cuidar-la millor.

Celebra la diversitat de la teva pell i consulta el farmacèutic davant de qualsevol dubte!