Campanya “La meva regla, les meves regles”

La menstruació forma part de la vida de la meitat de la població.

De forma més o menys regular, les dones que menstruen ho fan durant una quarta part de la seva vida, cada 28 dies aproximadament i durant 5 dies de mitjana. Això equival a gairebé 2.400 dies de sagnat.

Segons un estudi d’«Equitat i salut menstrual a Espanya»  el 22,2% de les participants reporten que  havien tingut algun tipus de dificultat econòmica per adquirir productes menstruals en algun moment de la seva vida i el 12,5% de les dones enquestades no sabia què era la menstruació abans de la primera regla.

En l’última dècada, els productes menstruals reutilitzables han anat guanyant popularitat, tot i que encara avui dia la població que els utilitza representa una minoria. D’acord amb dades de Rezero (Rezero, 2019), els productes menstruals reutilitzables suposen un cost econòmic molt menor: els productes d’un sol ús, al llarg de tota la vida fèrtil, suposen, de mitjana, una despesa de 2.500 euros en tampons i compreses. Si, en canvi, s’opta, per exemple, per la copa menstrual, la despesa és de 144 euros.

Així mateix, l’ús d’aquests productes disminueix considerablement la generació de residus. Al llarg d’un cicle vital es poden arribar a generar aproximadament 180 kg de residus en productes menstruals d’un sol ús, mentre que, si s’utilitzessin compreses de tela, es generarien 2,4 kg.

En el marc de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius (ENDSiR) s’està desplegant el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, aquesta campanya comportarà l’accés universal i gratuït de les persones que menstruïn a un producte menstrual reutilitzable.

Com funcionarà la campanya?

Les farmàcies participants tindrem un distintiu que ens identificarà i acreditarà com a punt autoritzat de distribució dels productes menstruals en el marc d’aquesta acció del Govern.

Totes les persones que menstruïn que tinguin de 10 a 60 anys rebran un QR a l’aplicació de La Meva Salut, aproximadament a partir del març del 2024.

Si una dona està interessada en participar, haurà d’adreçar-se a una farmàcia adherida, amb el seu codi QR imprès o digital i l’equip de la farmàcia l’assessorarà en el producte més adient (calces menstruals, copes menstruals o compreses reciclables) en el seu cas i en la talla corresponent.

La dona podrà escollir gratuïtament entre una de les tres opcions.

Alguns punts claus a tenir en compte:

  • Si no es pot anar presencialment a la farmàcia, es pot compartir el codi amb una tercera persona perquè aquesta pugui recollir el producte.
  • Es podrà lliurar el producte sempre que s’entregui un QR actiu.
  • La farmàcia dispensadora desactivarà aquest codi QR quan lliuri el producte.
  • En el cas de no disposar en l’estoc d’un producte, la farmàcia farà la comanda al distribuïdor i la rebrà en un termini aproximat de 2 dies. El pacient ha de tenir en compte que el codi QR romandrà bloquejat per la farmàcia on faci l’encàrrec i aleshores no ho podrà adquirir a una farmàcia diferent.

Quins tipus de productes es poden triar?

  1. Copa menstrual

És un recipient reutilitzable dissenyat per introduir-lo a la vagina i recollir el sagnat menstrual. Està fabricat amb silicona de grau mèdic, material que no influeix en el pH ni en la flora vaginal i, per tant, no provoca irritacions. Atès que és un material neutre i lliure de químics, tampoc té cap efecte en la quantitat de sang que s’expulsa durant la menstruació.

La forma de copa permet fer el buit, adaptar-se a les parets vaginals i evitar que es mogui o que caigui, d’aquesta manera es minimitza el risc de fugues. A la base hi ha una tija que serveix de tirador per extreure-la amb total seguretat.

No obstant això, si passats uns minuts després d’introduir-la es noten molèsties, probablement és que no estigui ben col·locada.

La copa permet fer les activitats diàries amb normalitat i també és una bona alternativa per fer-la servir durant la nit, ja que és el mètode de recollida de sagnat que permet més ús continuat.

La copa menstrual té una capacitat aproximada de 30 ml, tres vegades més que un tampó.

Ús màxim continuat: entre 8 i 12 hores. En funció del fluix, caldrà canviar-la més o menys freqüentment.

Vida útil: entre 5 i 10 anys. Tot i que les copes poden canviar de color amb l’ús i l’esterilització, si se’n fa un bon manteniment, poden durar fins a 10 anys.

Talla de la copa: n’hi ha de tres talles diferents:

  • Copa talla 0 o S (mida petita) per a les persones que tenen el cèrvix petit o el canal vaginal més estret. Normalment es considera que és més adient per a menors de 16 anys.
  • Copa talla 1 o M (mida mitjana) per a les persones que no hagin tingut part vaginal o que l’han tingut, però en les quals el sòl pelvià s’ha recuperat perfectament . Es considera adient per a persones d’entre 16 i 30 anys.
  • Copa talla 2 o L (mida gran) per a les persones que han tingut part vaginal.

Es recomana per a dones de més de 30 anys.

Neteja i manteniment: la copa recull el sagnat menstrual, raó per la qual cal anar-la buidant al lavabo o en una pica. Es recomana rentar-la o esbandir-la amb aigua cada cop que es buidi, però si no es disposa de pica, es pot tornar a inserir sense haver-la netejat.

Al final de cada cicle cal rentar-la amb aigua i sabó i també es pot esterilitzar-la bullint-la en una cassó amb aigua.

  • Compreses de tela

Les compreses reutilitzables són peces de tela que se subjecten a la roba interior mitjançant un botó d’alumini. Estan fetes de diverses capes de tela teixides entre elles, habitualment amb una o dues capes absorbents de base de cotó o d’altres materials transpirables i, sovint, amb una capa tèxtil impermeable i transpirable, per absorbir el fluix menstrual sense que hi hagi fugues ni es taqui la roba interior.

En el marc d’aquest actuació es distribuirà una única talla de compreses, d’absorció mitjana (talla M), adient per als dies de menstruació en què es té una quantitat de fluix moderat. Aquest producte es lliurarà en paquets de dues unitats.

Ús màxim continuat: habitualment, cal canviar la compresa cada 4-6 hores durant el dia i una vegada durant la nit. No obstant, això pot variar en funció del fluix.

Vida útil: entre 1 i 5 anys. La seva vida útil varia en funció dels teixits, nombre de vegades que es renti i el manteniment que se’n faci, ja que això afectarà la seva capacitat d’absorció. Les compreses poden canviar de color amb l’ús, sense que això vagi en detriment de la seva efectivitat.

Neteja i manteniment: s’aconsella rentar la compresa abans d’utilitzar-la per primera vegada. Es pot rentar a mà o a màquina, a una temperatura màxima de 30ºC per evitar danyar els teixits tècnics absorbents. Per a un manteniment òptim, es recomana no utilitzar suavitzant, ja que pot danyar els teixits. Tampoc es recomana l’ús de assecadora.

  • Calces menstruals

És un tipus de roba interior amb diverses capes de tela que absorbeixen el fluix menstrual sense que traspassi. Els materials són molt curosos amb la flora vaginal i eviten la sensació d’humitat, ja que tenen un reforç de tela absorbent a la zona que té contacte amb la vulva. En general, les calces estan formades per una capa de teixit suau en contacte amb la pell (cotó, franel·la…), una o dues capes intermèdies amb capacitat d’absorció (cotó, ris de bambú…) i una capa impermeable de poliuretà laminat per evitar les fugues i les olors.

El sistema de talles de les calces menstruals funciona igual que el de qualsevol peça de roba interior. Les talles que es distribueixen van de la XS a la 3XL.

Ús màxim continuat: habitualment, cal canviar-les cada 4-6 hores. No obstant, això pot variar en funció del fluix. És important indicar que les calces menstruals que es distribuiran en el marc d’aquest programa no són aptes per al bany.

Vida útil: entre 1 i 5 anys. La seva vida útil varia en funció dels teixits, nombre de vegades que es rentin i el manteniment que se’n faci, ja que això afectarà la seva capacitat d’absorció. Les calces poden canviar de color amb l’ús, sense que això afecti la seva qualitat d’absorció. Si se’n fa un bon manteniment, poden durar fins a 100 rentades.

Neteja i manteniment: s’aconsella rentar-les abans d’utilitzar-les per primera vegada. Es poden rentar a mà o a màquina, a una temperatura màxima de 30ºC per evitar danyar els teixits tècnics absorbents. Tampoc es recomana l’ús de suavitzant ni assecadora.

Font:https://igualtat.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/la-meva-regla-les-meves-regles/index.html

Protocol d’equitat menstrual del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Escrit per: Paula Hernández, farmacèutica.