Hipertensió: Què fer? 5 consells pràctics per millorar el teu estil de vida

Tomar la tensión en Farmaciadelbarri

La hipertensió és un tema important. Sabies que és una condició en què la força de la sang contra les parets de les artèries és massa alta? Això pot ser perillós perquè pot danyar les artèries i provocar problemes de salut greus com malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars i fins i tot dany renal.

En dades més tècniques, la hipertensió arterial doncs es defineix pel manteniment de forma continuada i persistent de valors de PAS (pressió arterial sistòlica) superiors a 140mmHg i PAD (pressió arterial diastòlica) igual o superior a 90mmHg o en diabètics 130/80mmHg.

És la primera causa de malalties cardiovasculars com l’infart de miocardi i malalties cerebrovasculars. Segons un informe de la WHO (World Wealth Organitzation) del 2017,  les malalties cardiovasculars causen 17,9 milions de morts anuals i el 27,9% de les defuncions a Catalunya hi estan relacionades.

Només el 16,3% de les persones estan diagnosticades d’hipertensió i en tractament correctament controlat.

La pressió elevada durant molt de temps, actua danyant diferents òrgans diana: cervell, vista, cor, ronyó i el sistema arterial en general. Ho acostuma a fer de forma asimptomàtica i per això es coneix també com “el assassí silenciós”.

Com mesurar la tensió?

Per mesurar la tensió arterial es pot fer amb aquests tres aparells: esfigmomanòmetre de mercuri, manòmetre aneroide o manòmetre electrònic semiautomàtic o automàtic.

Per fer-ho correctament cal fer dues mesures de la tensió arterial separades un minut una de l’altre i calcular-ne la mitjana. La diferència entre els valors ha de ser i inferior a 10mmmHg. Si la diferència entre les dues mesures és més gran, s’hauria de fer una tercera mesura i la mitja de les dues últimes.

Què cal tenir en compte a l’hora de fer la mesura:

 • 30 minuts abans evitar menjar de forma abundant, fumar, beure alcohol, beure cafè o begudes amb cafeïna.
 • una hora abans evitar fer exercici físic.
 • tenir bufeta plena d’orina.
 • si pren medicaments per la tensió es recomana no prendre’ls fins a fer la mesura.
 • seure’s còmodament 5 minuts abans de fer la mesura en un ambient agradable i relaxat.
 • fer la mesura en el braç control (si no se sap quin és s’ha de prendre en els dos braços i agafar el que doni la tensió més elevada).
 • en pacients grans per evitar la hipotensió ortostàtica fer la mesura primer asseguts i desprès drets i fer la mitja.

Recordar que la HTA és una malaltia crònica que l’acompanyarà tota la vida. En ocasions només canviant l’estil de vida es pot mantenir a ratlla però de vegades cal la presa crònica de medicació.

Millorar l’estil de vida en pacients amb hipertensió (HTA)

 1. Fer activitat física regularment.

L’activitat física regular pot ajudar a abaixar la pressió arterial i millorar la salut del cor. Intenteu fer almenys 30 minuts d’exercici moderat la majoria dels dies de la setmana.

El manteniment del pes ideal permet modificar el perfil lipídic i disminueix l’agregació plaquetària factors molt importants per controlar la HTA.

L’exercici s’ha de fer amb una intensitat que representi entre el 60 i el 80% de la freqüència cardíaca màxima. S’ha de fer com a mínim tres cops per setmana i tenir una durada de 45 a 60 minuts. Es recomanen exercicis aeròbics isotònics com:

 • caminar a pas ràpid (≥7.500 passos)
 • córrer
 • nedar
 • fer bicicleta estàtica o en terreny pla
 • ballar

La pràctica d’exercici físic ha de ser regular i controlada. No és recomanable fer grans esforços i tampoc fer-ne de manera esporàdica ja que de manera puntual pot augmentar la tensió arterial.

Es recomanen certes precaucions abans de començar a fer exercici físic. És preferible fer una activitat física d’intensitat baixa o moderada.

 • Seguir una dieta saludable

Opta per aliments baixos en sodi i greixos saturats. Intenta incorporar més fruites, verdures, grans sencers i proteïnes magres a la teva dieta.

La dieta mediterrània tradicional, està composta de greixos més saludables provinents de l’oli d’oliva, dels  fruits secs i del peix. També inclou hidrats de carboni complexos, micronutrients, antioxidants i fibres. Per això ha estat descrita com a estratègia per a prevenir malalties no transmissibles. 

Per a pacients hipertensos es recomana una dieta rica en fruita, verdures i productes làctics descremats. Es recomana limitar la carn vermella i apostar més pel consum de peix, pollastre i ous. I també disminuir el consum de greixos totals i els saturats.

Reduir la ingesta de sal per sota de 5g diaris és una mesura efectiva en pacients majors de 45 anys (Williams et al; 2018).

Es recomana perdre pes: almenys 4 kg en pacients amb HTA amb IMC superior a 27.

L’objectiu és aconseguir un IMC de 20 a 25 i un perímetre de cintura inferior a 94 en homes i a 80 en dones.

 • Moderar-se o evitar el consum d’alcohol

El consum excessiu d’alcohol pot elevar la pressió arterial. Si decideixes beure alcohol, fes-ho amb moderació i considera opcions més saludables com el vi negre en lloc de licors forts.

Les dones haurien de consumir menys de 70 grams d’alcohol per setmana i els homes menys de 140g setmanals.

 • Deixar de fumar

Fumar no només augmenta la pressió arterial, sinó que també danya les teves artèries i augmenta el risc de malalties cardíaques. Si fumes, busca ajuda per deixar-ho. El teu cor i les teves artèries t’ho agrairan.

El consum de tabac conjuntament amb la HTA suposen incrementar  enormement el risc cardiovascular. Actualment hi ha tractaments finançats per la seguretat social que permeten ajudar als pacients en l’abandonament de l’hàbit.

 • Controlar l’estrès

L’estrès pot augmentar temporalment la pressió arterial. Troba maneres de relaxar-te i manejar l’estrès, com la meditació, la respiració profunda, el ioga o simplement prendre’t un temps per a tu mateix.

Els farmacèutics podem avaluar el benestar mental d’un pacient amb el test de Warwick-Edinburh (Castellví et al; 2014) i derivar al metge si es considera oportú. Per a mantenir la salut mental i controlar l’estrès hi ha una web del Programa “Actius i Salut” que t’ajuda a participar en activitats de la comunitat per a mantenir un estil de vida actiu i saludable.

Si mantenint aquests cinc punts no s’aconsegueix disminuir la HTA, el pacient caldrà que vagi al metge desprès de mesurar-se la tensió arterial a la farmàcia durant una setmana dos o tres cops diaris donant-li el registre de les mesures. El metge valorarà si caldrà tractament farmacològic. El tractament pot ser amb un o fins a 3 medicaments i acostuma a ser de per vida. 

RECOMANACIONS:

 • Estableixi una rutina diària per no oblidar-se mai de la medicació. Encara que la seva pressió estigui dintre dels valors normals, ha de seguir prenent la medicació, ja que si l’abandona, la pressió tornaria a pujar de cop causant grans danys.

Els objectius terapèutics (amb pacients tractats amb hipertensió dels valors de la tensió arterial han de ser PAS (pressió arterial sistòlica) inferior a 135mmHg i PAD (pressió arterial diastòlica) inferior a 85mmHg.

 • Aprengui a mirar-se la tensió a casa seva per portar un control de forma regular preferentment pel matí. Si ho prefereix, acudeixi a una farmàcia per a fer-se els controls. Moltes disposem de la plataforma de Farmaserveis per a enregistrar i fer un seguiment de les dades de tensió arterial dels pacients que ho sol·licitin.
 • La hipertensió arterial es classifica en graus i segons el grau que el pacient tingui caldrà que vagi amb més o menys freqüència al metge per a portar un control.
 • Tingui en compte que alguns medicaments poden fer pujar la tensió com l’aspirina, els antiinflamatoris, medicaments efervescents, medicaments pels refredats,… Si és hipertens i ha pensat prendre alguna medicació addicional, producte homeopàtic o tractament fito terapèutic consulti-ho sempre abans amb el farmacèutic.
 • Els pacients més vulnerables en la hipertensió son els ancians i les dones embarassades. Els ancians que requereixin tractament d’hipertensió han de començar amb dosis més baixes i anar-les augmentant gradualment ja que tenen risc de patir hipotensió ortostàtica (mareigs al canviar de postura). Per això també els hi diem que s’aixequin del llit poc a poc i que primer es quedin asseguts uns segons abans d’incorporar-se. Els fàrmacs d’elecció en pacients grans serien els diürètics (furosemida, torasemida,...) i els antagonistes del Calci (amlodipino, diltiazem,…).
 • El 10% de les dones embarassades pateixen hipertensió i per això s’han de controlar la tensió arterial i si els valors superen els normals visitar al metge per a que faci les proves diagnostiques complementàries per distingir el tipus d’HTA en l’embaràs i establir el tractament més adient. És la causa més freqüent de morbi-mortalitat materno-infantil. Els fàrmacs del grup dels IECAs (com l’enalapril ,…)estan contraindicats en l’embaràs.
 • Es considera una urgència hipertensiva quan es produeix una elevació de la PAS superior o igual a 180mmg o de 110mmg de PAS. Per tant caldrà anar a urgències si es presenta.

Escrit per: Paula Hernández, farmacèutica

Font: Abordatge de la hipertensió arterial en la farmàcia comunitària, XXXX edició