La conjuntivitis

Mujer poniendose gotas en los ojos

És la inflamació de la conjuntiva.

La conjuntiva és una membrana transparent que recobreix la part externa del globus ocular i la part interior de les parpelles i s’estén sobre l’escleròtica fins a la còrnia.

Els vasos de la conjuntiva es poden dilatar (hiperèmia) o sagnar. Si els vasos que es dilaten son els de la còrnia o la parpella es tracta de conjuntivitis.

La funció de la conjuntiva  seva funció és protegir l’ull d’agents externs i produir la capa mucònica de la llàgrima.

En funció de l’agent causant de la inflamació podem diferenciar entre:

  • -conjuntivitis infeccioses: que poden ser bacterianes o víriques
  • -conjuntivitis no infeccioses: que poden ser al·lèrgiques o irritatives
  • -i mixtes
Etimologia Secreció tipus cel·lular Edema palpebral inflamació de ganglis Picor
Bacteriana pus leucòcits de qualsevol tipus moderat no no
Viral clara leucòcits de tipus monòcits i limfòcits mínim freqüent no
Al·lèrgica clara mucoide, en fils; eosinòfiles moderat  a intens no intens

Conjuntivitis bacteriana

La conjuntivitis bacteriana és produïda per una bactèria que entra en contacte directe de la zona del voltant de l’ull amb un objecte contaminat. Els símptomes son secrecions purulentes (grogues o verdes) que s’acumulen durant la nit provocant lleganyes al despertar. La seva duració és de 7-10 dies.

Recomanacions: extremar la neteja fent servir tovalloletes oftàlmiques d’un sol us per evitar la reinfecció i evitar l’ús de lents de contacte.

Abans de fer-les servir recordar netejar-se bé les mans. No fer servir cap eina per obrir el sobre, enrotllar la tovalloleta en la punta del dit índex. Amb l’ull tancat aplicar la tovalloleta amb suavitat sobre les parpelles i la base de les pestanyes. Fer un massatge amb moviments circulars.

Davant d’un mirall amb l’altre mà tirar la parpella inferior i fregar la vora de la parpella amb el dit que conté la tovalloleta enrullada.

També seria convenient fer ús de llàgrimes artificials per alleujar les molèsties oculars,

Si el metge ho considera oportú prescriurà un tractament antibiòtic via tòpic.

Conjuntivitis vírica

La conjuntivitis vírica és produïda per virus. Els símptomes son més inespecífics. La secreció de l’ull és més aquosa, dona llagrimeig, edema a la parpella i a vegades és conseqüència d’una infecció respiratòria prèvia. Pot aparèixer un petit bony davant de l’orella. S’inicia en un sol ull però al ser tant contagiosa és difícil que no es contagi l’altre. A vegades pot anar acompanyada de febre i/o faringitis. I de fotofòbia i sensació d’un cos estrany.

És una malaltia auto limitada (es resol espontàniament amb les autocures adients).

Pot durar d’entre 1 i 3 setmanes  i no existeix un tractament eficaç. Els tractaments indicats en aquest cas estan dirigits a alleujar els símptomes com són aplicació de llàgrimes artificials i compreses fredes fins que es curen per si mateixos.

En el cas de que el pacient presenti moltes molèsties o que no milloressin els símptomes al cap d’una setmana es recomana visitar a l’oftalmòleg.

Recomanacions: degut a que es tracta d’una malaltia molt contagiosa  recomanem el rentat de mans freqüent, la desinfecció de tots els instruments que estiguin en contacte amb els ulls del pacient i que el pacient es mantingui el més aïllat possible.

Es pot donar tractament antibiòtic per evitar la sobre infecció.

Tant la conjuntivitis bacteriana com la vírica es transmeten:

  • per via aèria a través de gotes,  (secrecions orals i respiratòries).
  • intercanvi mà-ull: al tocar la mà d’una persona amb el microbi i desprès tocar-te l’ull. 
  • per fòmites: al tocar objectes contaminats i després tocar-se els ulls.

Conjuntivitis al·lèrgica

La conjuntivitis al·lèrgica és una inflamació produïda pel contacte de la conjuntiva amb un substància anomenada alergé. El 90% de les conjuntivitis al·lèrgiques son estacionals (degudes al pol·len de la primavera) o perenne (degudes a la pols, animals,..)

Es diferencia de les altres conjuntivitis perquè es bilateral (en els dos ulls alhora), dona més picor, envermelliment i edema i llagrimeig. És molt habitual de que la persona que la pateix també tingui congestió i goteix nasal, picor de gola i esternuts i irritació i picor a la parpella.

Recomanacions: rentar-se les mans freqüentment per evitar que l’alergé entri a la superfície ocular al tocar-nos els ulls.

En el cas de conjuntivitis al·lèrgica estacional: romandre a llocs tancats i evitar sortir de casa a primera hora del mati i a ultima hora del vespre que son les hores de màxima exposició al pol·len; Estendre la roba a l’interior de casa; evitar l’ús de lents de contacte i fer servir ulleres de sol per evitar el contacte dels al·lèrgens als ulls.

En el cas de conjuntivitis al·lèrgica perenne: Rentar sovint els materials on es puguin acumular els àcars i la pols (com catifes, peluixos,…); cobrir el matalàs amb un forro segellat; netejar freqüentment els filtres dels equips d’aire condicionat.

Conjuntivitis irritativa

La conjuntivitis irritativa és deguda a la exposició a factors externs con el fum, el clor de la piscina, l’aire condicionat, la calefacció o les pantalles.

Es recomanen col·liris amb molècules naturals com eufràsia, aigua d’hamamelis, camamilla.

Bibliografia:

Manual Normon
Curs Farmàcia “Experta en salut ocular” laboratori Brill Pharma
Manual Merck