Reduir el consum de sal

Els estats membres de la OMS tenen com objectiu reduir en un 30% el consum de sal de la població mundial abans del 2025. Algunes recomanacions que proposen son:

Reformular els aliments per a que continguin menys sal

L’1 d’abril del 2022 (RD 308/2019 BOE del 11 maig) va entrar en vigor a Espanya una norma per establir el contingut de sal permès en el pa.

Actualment el contingut màxim permès és de 1,31 grams de sal per cada 100 grams de pa.

Per tant:

  • Establir polítiques de compres per limitar els aliments rics en sal a les institucions públiques com els hospitals.
  • Posar l’etiquetatge en la part frontal dels envasos per ajudar al consumidor a escollir els productes que continguin menys sodi.
  • Fer campanyes de comunicació per reduir el consum de sal.

El consum elevat de sodi (> 2 grams/dia, equivalent a 5 grams de sal per dia) provoca l’absorció insuficient de potassi (< 3,5 grams al dia) i fa pujar la tensió arterial.

Per tant contribueixen a que aparegui hipertensió arterial i augmenti el risc de cardiopaties, accidents cardiovasculars i infart de miocardi. 

  • La Sal: és la principal font de sodi que es troba a la nostra alimentació
  • La majoria de les persones prenen massa sal – uns 9-12 g/dia – dues vegades la ingesta màxima recomanada
  • Si reduïm el consum de sal <5 grams diaris s’estima que augmentarien un any més l’esperança de vida.

CONSELL

Per reduir el consum de SAL segons la OMS:

  • adults: <5 grams (una mica menys que una cullerada de te) per dia
  • les recomanacions s’apliquen a tots els individus, hipertensos o no (dones embarassades i dones lactants incloses)

A casa, es pot reduir el consum de sal:

  • reduint el consum dels aliments amb elevats continguts de sal com: els plats preparats, les carns, els embotits i els formatges.
  • augmentar el consum de fruites, verdures i fibres (cereals integrals) que ajuden a baixar la tensió arterial.
  • fer servir sal gris que té menys concentració de sodi i és rica en altres minerals.
  • substituir la sal per plantes aromàtiques per condimentar els plats.

IDEES ERRÒNIES 

SUOR «Quan fa calor i hi ha humitat, es transpira més i es necessita més sal a l’alimentació”. No cal augmentar el consum de sal, el que si cal és hidratarse bé (beure molta aigua).

«La SAL MARINA no es ‘millor’ que la refinada pel simple fet que sigui ‘natural’»: les dues tenen un alt contingut en sodi, el que canvia és que la sal marina aporta més minerals com el iode, calci, potassi, magnesi, ferro i zinc.

«LA SAL AFEGIDA en la cocció no és la fuent principal de la ingesta de sal». En molts països els preparats per la cocció suposen el 80% de l’aport de sal que necessitem.

«NO cal posar sal per a que els aliments tinguin un GUST APETITÓS». L’ajustament de les papil·les gustatives porta un cert temps, però quan un s’acostuma a que hagi menys sal és més probable que s’apreciïn els aliments i que es reconegui una gamma més amplia de sabors.

«Només les PERSONES GRANS s’han de preocupar per la quantitat de sal que consumeixen». El fet de consumir un excés de sal augmenta la tensió arterial a qualsevol edat.

Escrit per: Paula Hernández Pérez, farmacèutica.